12 Mayıs 2012 Cumartesi

TÜRKİYE’DE DANS DIŞLANIYOR

Leyla Postalcıoğlu (31) Almanya’da yaşayan bir dansçı. Ünlü dans okulu Folkwang Hochschule Essen’de eğitim alıp altı sene Kassel Devlet Tiyatrosu’nda kadrolu olarak çalıştıktan sonra Berlin’e taşındı. İlk projesi ‘Roof’la Berlin 100grad Bağımsız Tiyatro Festivali’nde ödül kazanan genç dansçının 14-15 Mayıs’ta İKSV Salon’da sunacağı gösterinin biletleri günler öncesinden tükendi.

1981’de İstanbul’da doğan Leyla Postalcıoğlu Alman Liseli. Dans kolunu yürüten Gülden Erçin ve Gerhard Nurtsch sayesinde dans tiyatrosuyla tanışan Postalcıoğlu, Emel Alper yönetimindeki Dans Akademik’te bale eğitimi aldı. Lisenin son iki yılında Geyvan Mcmillan’ın desteğiyle Yıldız Teknik Üniversitesi’nde misafir öğrenci olan Postalcıoğlu daha sonra Essen’deki Folkwang Sanat Üniversitesi’nde eğitimini tamamladı. Essen’den sonra Tayvanlı koreografı Wu Kuo-Chu’nun 2006’da lösemiye yenik düşmesi nedeniyle onun bir eserini sahnelemek üzere Tayvan’a gitti. 2010’a kadar Johannes Wieland yönetiminde Kassel‘de dans etmeye devam etti. Altı yıl sonra bağımsız çalışmaya başladı. Şu anda Berlin’de kendi projelerimi gerçekleştiriyor.

14-15 Mayıs’ta İKSV’de sergileyeceği gösterinin biletleri şimdiden tükenen Postalcıoğlu bu konuya dair hislerini şu sözlerle anlatıyor: “İlk kez kendi projemle Türkiye’ye geliyorum. Bu benim için çok büyük bir sorumluluk. Çok heyecanlıyım. Tek dileğim emeğimizi izleyicilerle paylaşabilmek, onları düşündürmek. Türkiye’de dans dışlanmış bir sanat dalı. Sanat olduğunu sürekli kanıtlamak zorunda. Yeterince mekân ve finansal kaynak yok. Bu koşullarda üretebilen herkese saygı duyuyorum.”

Postalcıoğlu’nun en çok etkilendiği sanatçılar Charlie Chaplin ve Pina Bausch.

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder